Programmas “Latvijas Skolas soma” pasākumi 2021./2022.mācību gada I semestrī Lielvārdes pamatskolā 

Ogres Vēstures un mākslas muzejā 

Radošā darbnīca “Ogre – senā vasarnīcu pilsēta”. Nodarbības laikā skolēni iepazina kādreiz mazapdzīvotā Ogres miesta interesanto vēsturi. Stāstījumā, diskusijā un praktiski darbojoties skolēni iepazinās ar Ogres vēsturi un tās svarīgākajiem notikumiem. 

Tiešsaistes koncertlekcijas 

“Kosmosa burvis”. Kosmosa burvis kopā ar mums devās ceļojumā, iepazīstot mūsu Visuma noslēpumus. Ceļojumu papildināja jautri muzikāli priekšnesumi – kopā ar Komosa burvi dziedājām Latvijā un pasaulē iemīļotas bērnu dziesmas. 

“Dzeja un mūzika”. Koncertlekcija par latviešu dižākajiem un iemīļotākajiem dzejniekiemu, un to, kā viņu darbu varam satikt arī mūzikā. Nodarbībā iepazinām dzejniekus, dzirdējām skaistākās dziesmas ar aplūkoto dzejnieku tekstiem, viesojāmies dzejnieku muzejos. Koncertlekcijas laikā dzirdējām latviešu komponistu mūziku. 

“Sprādziens mūzikā”. Koncertlekcijā uzzinājām, kā populārā mūzika ir attīstījusies no 1920. līdz 2020. gadam: džeza, blūza ēra, svinga laiks, revolucionārie rock’n’roll gadi, hipiju plūsma, disko spožums, astoņdesmitie, 90. gadu popkultūra un mūsdienas. Bija iespēja ne tikai uzzināt daudz jauna,bet arī pašiem apgūt soļus no populārām dejām un dziedāt līdzi pasaulslavenām dziesmām. Izmantotās digitālo tehnoloģiju iespējas ļāva mums sajusties kā īstā rokkoncertā. 

“Ziemassvētki apkārt pasaulei”Uzzinājām interesantākās Ziemassvētku tradīcijas visā pasaulē, un kopā izdziedājām tradicionālas un slavenas Ziemassvētku dziesmas. 

Kino filmas 

Skolēni noskatījās kino filmas “Bille”, “Melānijas hronika”, “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, animācijas filmiņas “Kaladū”, “Ķekatdancis”. 

Latvijas Kinematogrāfistu savienības projekts „Kino visiem un visur Latvijā” darbojas kopš 2010. gada un nodrošina kultūras un izglītības iestādēm jaunu un senāk uzņemtu latviešu filmu izplatīšanas un kinolektoriju ciklu nepārtraukti visa gada garumā. 

Muzejpedagoģiskā nodarbība Iluzionisma muzejā Mystero 

Virtuālās ekskursijas laikā Iluzionisma teātra, muzeja Mystero izveidotāji, burvju mākslinieki Dace, Dante un Enrico Pecoli (Pezzoli) iepazīstināja skolēnus ar burvju skatuves mākslas noslēpumiem un attīstības vēsturi Latvijā un pasaulē. 

Kultūrizglītības programma “Latvijas skolas soma” ir lielākā valsts simtgades dāvana vairāk nekā 200 000 Latvijas bērniem un jauniešiem.

Tās mērķis ir, sākot ar 2018. gada septembri, nodrošināt katram mūsu valsts skolēnam iespēju vismaz vienu reizi mācību semestra laikā klātienē iepazīt Latvijas mākslu un kultūru (mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, materiālajā un nemateriālajā kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā), tai skaitā izzināt Latvijas valstiskuma attīstības un saglabāšanas liecības, Latvijas kultūrainavu, kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes, vēsturisko mantojumu un radošās industrijas, un kas saistītas ar mācību un audzināšanas darba saturu.